Rượu Vang Đắt Tiền Của Bạn Có Thể Là Hàng Giả. Một Số Người Hy Vọng Sẽ Tìm Ra Giải Pháp
Ngành công nghiệp rượu vang đang phải vật lộn với vấn nạn rượu giả, đặc biệt là đối với những chai rượu vang cao cấp. Một giải pháp đang được nghiên cứu là sử dụng công nghệ blockchain để xác thực nguồn gốc xuất xứ của rượu. Tuy nhiên, việc triển khai công nghệ này gặp phải nhiều thách thức.
Một nhà sản xuất rượu vang nổi tiếng ở Burgundy đã chia sẻ: “Một trong những nhà sản xuất hàng đầu ở Burgundy đã hỏi chúng tôi liệu họ có thể sử dụng nhãn mác của chúng tôi cho tất cả các chai rượu của họ hay không. Sau đó, chúng tôi có thể tạo thêm một bước nữa, để khi bạn mua chai rượu, ví dụ từ nhà phân phối ở Anh hoặc Mỹ, bạn có thể thêm chai rượu đó vào ví điện tử của mình,” ông nói. “Nhưng hiện tại, ý tưởng là bạn chỉ lấy chai rượu ra khi muốn uống. Nếu không thì việc đó không có ý nghĩa vì bạn đang loại bỏ chai rượu khỏi chuỗi cung ứng hoàn hảo.”
Việc tích hợp công nghệ blockchain vào quy trình này hứa hẹn sẽ giải quyết vấn đề hàng giả. Mỗi chai rượu sẽ được gắn một mã QR hoặc NFC duy nhất, liên kết đến một sổ cái phân tán ghi lại toàn bộ lịch sử của chai rượu đó, từ vườn nho đến nhà sản xuất, nhà nhập khẩu và nhà phân phối. Điều này cho phép người tiêu dùng xác thực tính xác thực của chai rượu một cách nhanh chóng và dễ dàng.
Tuy nhiên, việc áp dụng rộng rãi công nghệ blockchain vẫn còn gặp nhiều trở ngại. Chi phí triển khai công nghệ này khá cao, đặc biệt là đối với các nhà sản xuất rượu vang quy mô nhỏ. Hơn nữa, việc giáo dục người tiêu dùng về cách sử dụng công nghệ này cũng là một thách thức không nhỏ. Sự hợp tác giữa các nhà sản xuất, nhà phân phối và các công ty công nghệ là rất cần thiết để thúc đẩy việc áp dụng công nghệ blockchain trong ngành công nghiệp rượu vang. Chỉ khi đó, người tiêu dùng mới có thể yên tâm hơn về chất lượng và nguồn gốc của những chai rượu vang mà họ mua.
#rượuvang #hànggiả #blockchain #xácthựcrượu #nguồngốcrượu #côngnghệ #an ninhthựcphẩm #chốnggiả #rượucao cấp #Burgundy
“One of the best producers in Burgundy was asking us if they could use our labels on all their bottles. Then we can create an additional step so that when you buy the bottle, let’s say from the distributor in the UK or in the US, you can add the bottle into your wallet,” he says. “But now, the idea is that you take out the bottle only when you want to drink the wine. Otherwise it doesn’t make sense because you are removing the bottle from the perfect provenance chain.”
Gaetano admits that, strictly speaking, Crurated’s system doesn’t prevent dedicated fraudsters switching out the contents of a bottle (if they can circumvent the NFC tag in the neck), but says that trustworthy authentication comes from never allowing the wine’s whereabouts to be unaccounted for.
If you do find yourself needing to ascertain whether a wine is the real deal, then you’ll need a different technological solution entirely. Some wineries have employed advanced printing techniques for their labels, embedding holograms and printing with invisible inks, but the real prize is an authentication process for what’s inside the bottle.
The number of different parameters to test for—the age of the wine, its place of origin, its chemical composition—means that the problem has been attacked in different ways. A team from the University of Adelaide was able to demonstrate that absorbance-transmission and excitation-emission matrix (A-TEEM) spectroscopy, essentially a very sophisticated scan of a sample, could reliably ascertain the vintage year of a selection of Shiraz wines, also accurately associating every one with a particular subregion of the Barossa Valley area.
Similarly, different studies have shown that nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy, which works along similar lines to an MRI scanner, can detect different levels of deuterium, a hydrogen isotope, and different amino acids in wine, enabling scientists to identify different vintages and types.
The terroir of a vineyard can be “fingerprinted” in terms of the rainfall it experiences, with different areas known to have chemically distinct rainwater: A 2007 paper showed that analysis of “stable isotopes” within the water used to make the wine could accurately distinguish between different regions of California and Oregon.
Perhaps surprisingly, even the most renowned experts acknowledge that it can be impossible to detect a fake by smell or taste, no matter how nuanced the palette. But where mankind’s nose is defeated, a machine may still sniff out the truth. A team of academics from multiple institutions published a paper in 2023 that showed that by using a method called gas chromatography to analyze the aroma profiles of 80 Bordeaux wines, they could distinguish between vintages from seven particular estates across the left and right banks of the river.
Xem chi tiết và đăng kýKhám phá thêm từ Phụ Kiện Đỉnh
Đăng ký để nhận các bài đăng mới nhất được gửi đến email của bạn.